Biljna vlakna

Uzimate li pet obroka povrća i četiri obroka voća svaki dan? Jedete li svakodnevno 6 – 11 porcija žitarica? Te količine, zajedno, osiguravaju tijelu 25/35 grama vlakana, što je količina koju preporučuju nutricionisti.

Kombinacija zobenih mekinja i odabranih biljaka potiče uspješno odstranjivanje štetnih tvari iz organizma i na taj način pročišćuje probavni sustav. "Čišći" probavni sustav bolje funkcionira i pomaže boljoj apsorpciji sastojaka iz hrane.

70% ljudi ima problem probave!

Vlakna iz prirodnih izvora, kao npr. voća i povrća usporavaju apsorpciju šećera u krvi čime se održava razina energije. Osim toga, ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni sustav što stvara zdraviji okoliš i povećava proizvodnju probavnih bakterija omogućujući mekšu stolicu.

Vlakna ShapeWorks su dijetalni proizvod obogaćen vlaknima, 17 vrsta trava i ljekovitog bilja s dodatkom jabučnog octa.

 • pomažu u regulaciji rada želuca, crijeva i bubrega
 • pomažu pri apsorpciji hranjivih tvari i izlučivanju otpadnih tvari iz organizma
 • pomažu u revitalizaciji crijevne flore
 • potiče prirodnu eliminaciju otpadnih tvari i toksina iz organizma
 • pomažu u smanjenju kolesterola u krvi
 • temeljito čiste crijeva i potiču probavu

Jedinstvena mješavina aktivnih vlakana i odabranih biljaka pomaže dopuniti tjelesne potrebe za vlaknima. Održavanje odgovarajućeg unosa vlakana može pomoći organizmu u eliminiranju otpadnih tvari zarobljenih u naslagama masti i u sprječavanju daljnjeg stvaranja naslaga masti.

Prosječno vrijeme prolaska hrane kroz organizam od žvakanja do izbacivanja iz tijela trebalo bi iznositi 24 - 36 sata. Neke vrste hrane mogu ostati u crijevima i do 82 sata, pa i mnogo duže. Vlakna su važna jer povećavaju proizvodnju crijevnih bakterija koje omogućavaju mekšu stolicu i brže izbacivanje stolice.

Što su vlakna?

Vlakno je neprobavljiv ostatak ugljikohidrata koji se nalazi u hrani. Postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopiva. Topiva su meka i kašasta, primjerice grah i kaša. a netopiva su tvrda i gruba, kao pšenične mekinje. Dobar unos vlakana iz hrane smanjuje vrijeme zadržavanja hrane u crijevnom traktu. Vlakna iz hrane mogu pomoći pri ubrzavanju prolaska hrane i tako pomoći pri odstranjivanju toksina i otpadnih tvari iz tijela.

Što se događa s vlaknima u tijelu?

Vlakna prolaze kroz želudac u probavni trakt, pa dalje u debelo crijevo, gdje apsorbiraju vodu i ostale otpadne tvari, a potom bivaju izbačena kao stolica.

Koja je hrana bogata vlaknima?

Prirodne namirnice kao što su integralne žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, voće i povrće obično su bogate vlaknima.

Što se događa ako se ne konzumira dovoljno vlakana?

Našem tijelu potrebna je dobra opskrba vlaknima koja pomažu u probavnim procesima i eliminaciji otpadnih proizvoda iz hrane koju jedemo. Nažalost, moderna hrana sadrži veliki dio vrlo prerađene hrane u kojoj često nedostaje vlakana. Taj nedostatak vlakana smanjuje učinkovitost probavnog trakta, slabeći njegove sposobnosti apsorbiranja svih nutrijenata iz hrane i smanjujući njegovu učinkovitost u procesima eliminiranja otpadnih tvari. Istraživanja pokazuju da je taj nedostatak vlakana u hrani osnovni uzrok mnogih problema povezanih s probavom. Za optimalno funkcioniranje organizma preporuča se između 25 i 35 grama. U ovom času u tipičnoj europskoj prehrani konzumira se samo 12-15 grama. Jedna kriška integralnog kruha daje približno 1,5 grama vlakana.

Kako mogu pomoći tablete s vlaknima i ljekovitim biljem?

Jedinstvena mješavina aktivnih vlakana i posebno odabranih biljaka u tabletama Vlakna i Bilje pomažu u nadopunjavanju količine vlakana koja je potrebna organizmu. Održavanje primjerenog unosa vlakana može poboljšati sposobnost organizma da eliminira otpadne tvari koje su zatvorene u naslagama masti i može pomoći u prevenciji daljnjeg stvaranja naslaga masti. Kada se uzimaju u okviru programa kontrole težine, tablete s vlaknima i ljekovitim biljem mogu vam pomoći da se oduprete napasti grickanja između obroka.

Svojstva ključnih sastojaka

Vlakna zobi (topiva) - Zob je dobra za crijevo i za ublažavanje nadutosti i želučanih tegoba. Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje zobenih ljuskica vrlo dobro djeluje jer smanjuje kolesterol u krvi. Isto tako pomažu u održavanju stalnih razina šećera u krvi i inzulina. Vlakna zobi povećavaju obujam stolice, što je višestruko korisno za crijeva, između ostaloga i zato što se olakšavaju tegobe konstipacije. Kada probavni trakt počinje bolje funkcionirati, otpadne tvari izlaze iz tijela i to može dovesti do smanjenja težine.

Kamilica - poznata radi svog umirujućeg učinka na mekano mišićno tkivo. Dobra je kao pomoć prirodnim pomoćnim tvarima u probavi.

Crni sezam - sjemenke su hranjive i sadrže vitamin E, folnu kiselinu, nikotinsku kiselinu i minerale (naročito kalcij).

Plod papaje - sadrži proteolitičke enzime koji razlažu proteine. Dobar za olakšanje probavnih tegoba.

Komorač (anis) - između ostaloga pomaže u sprječavanju stvaranja otpadnih tvari u organizmu. Komorač se smatra pomoćnim sredstvom za probavu.

Metvica - smanjuje vrijeme zadržavanja hrane u želucu jer stimulira stjenku želuca.

Peršin - dobar tonik za lijenu probavu. Bogat izvor vitamina C.

                                                  ! ! N O V O ! !
                                  Napitak od zobi, jabuka i vlakana

 • 5g vlakana u svakoj porciji
 • Niskokalorično - 18 kcal po porciji
 • 6 izvora vlakana
 • Sadrži topiva i netopiva vlakna
 • Formula bez šećera i umjetnih sladila (sadrži 0,1g prirodno prisutnog šećera po porciji)
Pomiješajte s vodom ili dodajte u svoj omiljeni Formula 1 shake!  
                                    

na vrh